Daha mutlu olabilmemiz için beklentilerimizi azaltmamız gerektiği sık sık söylenir. Bu bir bakıma doğru olsa da, insan sosyal bir varlık olarak hayatta kalabilmek için beklentiler geliştirmeye mecburdur.
Beklentilerimiz gerçekleşmediğinde hayal kırıklığına uğrarız. Sadece kişiler yüzünden değil olaylardan veya durumlardan dolayı da hayal kırıklığı yaşarız. Bazen de kendi kendimizi hayal kırıklığına uğratırız.
Beklentilerimiz hayal kırıklığı ile sonuçlandığında ise utanç, üzüntü, kaygı, öfke, çaresizlik gibi birçok duyguyu yaşarız.
Hayal kırıklığı yaşamamak için risk almayıp bazı değerli deneyimleri kaçırabiliriz. Burada hatırlamamız gereken, hayatın içinde beklentiler oldukça hayal kırıklığının da olacağıdır. İşin bir diğer boyutu da, bizim de birilerini hayal kırıklığına öyle ya da böyle uğrattığımız gerçeğidir.
Hayal kırıklıkları kaçınılmaz olduğuna göre beklentilerimizle gerçekler arasında bir denge kurabilmeliyiz. “Evet şunu bekliyorum, fakat bunlar, bunlar da olabilir” diye ayakları yere basan bir analiz yapmak faydalı olacaktır.
Hayal kırıklığınız hakkında daha detaylı ve derin düşünmek isterseniz de, kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Bu kişiden (olay ya da durum da olabilir) beklentim neydi?
- Bu beklentimi neden kendi kendime vermiyorum?