Mobbing yani yıldırma; bir kişi ya da bir grubun, sıklıkla meslektaş ya da amiri konumundaki bir ya da birden çok kişi tarafından, ısrarlı bir şekilde ve en az 6 aydır devam eden etik olmayan, saldırgan ve olumsuz davranışlara maruz bırakılmasıdır.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) mobbingi; “işyerinde şiddet kavramı” başlığı altında değerlendirmekte olup bir kişiye; zarar verme, tehdit etme, tedirgin etme gibi konularda, normal davranıştan ayrılan herhangi bir eylem, davranış ya da olay biçiminde tanımlamaktadır. Literatürde; angarya işler yüklemekten, cinsel tacize, sürekli eleştirilmekten, alay konusu edilmeye kadar 45 ayrı yıldırma şekli tanımlanmaktadır.
Mobbing çalışma hayatındaki her sektörde yaşanabilir ancak eğitim, sağlık gibi alanlarda daha yaygın olduğu bilinmektedir. Mobbing genellikle yavaş yavaş başlar, zamanla artar.
Mobbingin çok çeşitli nedenleri olabilir; daha çok lider konumundaki kişinin yetersizliği, ahlak standartlarının düşüklüğü ve rekabet bu nedenler arasında öne çıkmaktadır.
Mobbinge uzun süre maruz kalma; çeşitli bedensel rahatsızlıkların yanı sıra, tükenmişlik sendromu, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi psikolojik sıkıntılara da yol açabilir.
Ne yazık ki mobbinge uğrayan bireyler için çalıştıkları kurumlar genelde hiçbir şey yapmaz ve bunu kişisel bir problem olarak algılar. Mobbing olguları genelde istifa ile sonuçlanmaktadır ancak bıraktığı izler; uzun zaman mağdurun hayatını etkilemeye devam etmektedir.
ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ
Öncelikle yaşadığınız şeyin farkında olmanız ve haklarınızın olduğunu bilmeniz gerekiyor. Her ne kadar gücünüzü zayıflatmış olsalar da, bununla ilgili yapılabilecek şeyler var. Korkmamamız ve çaresiz olmadığınızı bilmeniz çok önemli.
Mobbinge maruz kalan kişiler artık kolayca kurumlarına ya da ilgiye kişiye dava açabilmektedirler. Bir avukattan bu konuyla ilgili yardım alabilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmî web sitesinde mobbingle ilgili bilgilendirme rehberi ve yardım alınabilecek bir numara bulunmaktadır. Ayrıca, mobbingle mücadele amacıyla kurulan derneklerden de bilgi alabilirsiniz.
Mobbinge maruz kaldıysanız bu süreçte psikolojik destek almak da kendinizi toparlamanız açısından faydalı olabilir.
Mobbing konusunda kurumlara da iş düşmektedir. Kurumların mobbing konusunu ciddiye almaları, bireysel bir sorunmuş gibi algılamamaları çok önemlidir. Mobbingi önleyici çalışmalar yapmaları, insanca çalışma koşullarını sağlamaları gerekmektedir.
Borçlar Kanunu’nun 417. maddesinde ifade edildiği üzere; “işveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.”