Günümüz dünyası bizi yeni çalışma modelleri, çalışma dizaynları ve yeni mesleklerle tanıştırıyor. Bu da birçok insanın yaptığı işi ve kariyerini sorgulamasına sebep oluyor.
İnsanların pek çoğu, hayatlarının en az bir döneminde kariyer değişikliği yapmak isteseler de, buna cesaret edebilenlerin sayısı oldukça az. Çünkü bu bilinmeyenlerle dolu bir süreç. Amerika İş İstatistikleri Ofisine göre Amerika’daki bir çalışan, çalışma hayatı boyunca ortalama 12 kez kariyer değiştiriyor. Avrupa’da da bu rakamların yüksek, Asya’da ise daha az olduğu araştırmalar sonucu biliniyor. Bu farkın ekonomik nedenler ve kültürle ilgili olduğu düşünülüyor. Refah seviyesinin yüksekliği ve bireyselleşme bu kararı doğrudan etkileyebiliyor.
Okuduğunuz bölümle bağlantılı bir işten, alışık olduğunuz iş ortamınızdan vazgeçmek, sahip olduğunuz konfor alanından çıkmak, bir şeylere yeniden başlamak hatta yeniden öğrenmek hiç kolay olmayabilir. Buna; ekonomik kriz, işsizliğin artışı, yeni mezun sayısının çokluğu gibi faktörler de eklenebilir. Bir başka açıdan da bakarsak bazen çalışılan iş yerinin kapanması, küçülmeye gitmesi ya da istifaya zorlanma gibi nedenlerle de kişinin istemeden de olsa kariyer değişikliğini zorunlu kılabilir.
Zorunla ya da gönüllü olarak seçmiş olsanız da kariyer değişimi için hiçbir zaman geç değildir. Bugün dünyaca ünlü konferans markası TED’in kurucusu Richard Saul Wurman, bunun en iyi örneklerinden biridir. 49 yaşında yani genç sayılmayacak bir yaşta, mimarlık kariyerini bırakarak bir dünya markası yaratmıştır.
İşinize yarayacak bazı öneriler
- “Ne istiyorum” diye kendinize sorun. İlk etapta güçlü ve zayıf yönleriniz, ne tür bir işin size uygun olduğu gibi sorulara yoğunlaşabilirsiniz.
- Listeler hazırlayın. Mevcut durumun ve yeni potansiyellerin, artılarını ve eksilerini yazın.
- Merak edin, araştırın. Merak ve araştırma sonucunda yepyeni şeyler ilginizi çekmeye başlayabilir.
- “Başkaları ne der?” Evet, başkaları hep bir şeyler diyecektir. Tavsiye için teşekkür edip kendi yolunuza bakın.
- Kariyer değiştirmiş insanlarla konuşun. Bu konuşmaların bazıları size gereken ilhamı sağlayabilir. Bazen o kişilere doğrudan ulaşmak kolay olmayabilir, bunun için de ilham verici hayat öyküleri bulup okuyabilirsiniz.
- Kararınıza sahip çıkın. Elbette ki her değişimin zorluk ve kolaylığı vardır. Kararınızdan geri adım atmayın, arkasında durun.
- Eğitim ve online eğitimleri araştırın. Yeni bir kariyer için bazen yeniden bir okula gitmek gerekse de kurslar ve online eğitimlerle de kendinizi çok iyi yetiştirmeniz mümkün.
- Korkmayın. Bazen tek yapmanız gereken her şeyi kontrol altında tutmak yerine, akışa bırakmaktır.