İçeriğe geç
Anasayfa » Yazılarım » Peki yarı yıl tatilinde ne yapsak?

Peki yarı yıl tatilinde ne yapsak?

Yarı yıl tatili sürecinde çocukların evde olması ve onlarla nasıl vakit geçireceğini bilememek özellikle anneleri telaşlandırabiliyor. “Çocuğum için bir şeyler yapmalıyım” fikri bazen zorlayan bir düşünce halinde ebeveynlerin içini kemirebiliyor. 

Ebeveynler olarak çocuklarınızla yapabileceğiniz bazı etkinlik önerilerinde bulundum ama bu konularda kendi hayal gücünüze ve sezgilerinize güvenmeyi unutmayın. Sizin aklınıza çok farklı etkinlik önerileri de gelebilir.

  • Bırakın bazen canı sıkılsın. Bazı aileler çocukların canının sıkılmasını kötü bir şey gibi algıladıkları için hemen bir etkinlik bularak çocuğu oyalamaya, sıkıntısını gidermeye çalışıyorlar. Aslında canı sıkılan çocukların hayal güçleri daha fazla gelişiyor. Hayal gücü gelişen çocukların kendini oyalama, kendi duygularını fark etme, üretkenlik, içsel konuşmalar yapabilme gibi becerileri de daha iyi gelişiyor. Can sıkıntısı korkutucu bir durum değildir. Bazen “evet canın sıkılıyor ama bazen insanların canı sıkılır. Benim de sıkıldığım zamanlar oluyor” diyerek durumu açıklayabilirsiniz. Çocuk her canım sıkıldı dediğinde paniğe kapılmamak çok önemli.
  • Birlikte gözlerinizi kapatıp hayal kurun. En son ne zaman gözünüzü kapatıp hayal kurdunuz ve buna diğer aile üyelerini ortak ettiniz. Çocuğunuzla beraber gözlerinizi kapatıp hayal kurun ve sonra herkes hayalini anlatsın. Hatta bunu hayalin bir kısmını siz, bir kısmını çocuğunuz kuracak şekilde bir oyuna dönüştürebilirsiniz.
  • Evlere hapsolmayın. Havalar soğuk olsa da mutlaka dışarıda vakit geçirin. Soğuk bir havada dışarıda gözlem yapmak ve bunlar üzerine konuşmak çocuğun çevresel zekasının gelişimini destekleyicidir.
  • Çocukların harekete ihtiyacı vardır. Günümüz şehir yaşantısında zor hale gelse de çocukların hareket etmesi ve potansiyel enerjisini atabilmeleri için uygun yerlere götürmek ya da evde bunun için alan oluşturmak faydalıdır.
  • Müzeleri ve tarihi yerleri ziyaret edin. Bulunduğunuz şehirdeki müze ve tarihi yerlere çocuğunuzu götürüp ona tarihle ilgili bilgiler verebilirsiniz.
  • Çocuk atölyelerini araştırın. Artık hemen hemen tüm sanat müzeleri, platformlar ve üniversiteler çocukların merak ve ilgi alanlarına yönelik atölye etkinlikleri yapıyor. Bunlara çocuğunuzu götürebilirsiniz. 
  • Beraber kitap seçin ve okuyun. Evet, çocuğunuza birçok kitap alıyorsunuz ama beraber kitap alışverişine çıkıp ya da evdeki kitaplarınızdan hem ona hem kendinize seçip sevdiğiniz içecekleri hazırlayıp beraber kitap okuma saati yapabilirsiniz.
  • Evde yarışlar yapın. Beraber tabujenga gibi oyunlarla evde diğer aile üyelerinin katılacağı yarışmalar düzenleyebilirsiniz.
  • Beraber sinemaya ve tiyatroya gidin. Muhtemelen yapıyorsunuz ama oyundan ya da filmden sonra çocuğunuza kısa bir özetini anlattırıp fikrini sorabilirsiniz. İzlediği şeyle ilgili yorum yapmasını teşvik edin.
  • Bütün bu aktivitelere babayı mutlaka dahil edin. Çocukla vakit geçirmek sadece annenin işi olmamalıdır. Babalar da çocukları ile yalnız zaman geçirmelidirler. Baba-çocuk zamanları olsun.
  • Çocuğunuzla vakit geçirmenin keyfini çıkarın. Zorunluluğa, listelere çevirmeden kendiniz de bu süreçten keyif almaya bakın. Nasılsa bir süre sonra bunları siz olmadan yapmak isteyecekler.